Trpíte vy alebo niekto vo vašom okolí celiakiou a chceli by ste sa o nej niečo dozvedieť? V tomto článku nájdete základné informácie o tejto chorobe, čo sa pri nej jesť môže, čomu sa naopak vyhnúť a na čo si dať pozor.
Čo je celiakia a aké sú jej príznaky?
Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje asi 1 až 1,5 % populácie. Pri tejto chorobe imunitný systém jedinca reaguje na lepok ako na škodlivú látku. Celiakia je buď vrodená – prejaví sa už v detstve, alebo získaná – môže sa prejaviť v akomkoľvek veku, väčšinou po nejakej stresovej záťaži. Častejšie týmto ochorením trpia ženy.
Pri celiakii dochádza po požití lepku k poškodeniu tenkého čreva, čo vedie k zníženej schopnosti vstrebávať živiny. To sa prejavuje rôznymi príznakmi a dlhodobými zdravotnými komplikáciami. Medzi najčastejšie príznaky patria zažívacie problémy, ako sú hnačky, nadúvanie a bolesti brucha, ďalej potom únava, strata hmotnosti, nedostatok energie a poruchy nálad.
Správna strava pri celiakii
Jediným spôsobom ako minimalizovať príznaky celiakie a predísť poškodeniu tenkého čreva je striktné dodržiavanie bezlepkovej diéty. Správna strava je pre jedinca s celiakiou kľúčová. Minimalizuje riziko poškodenia čreva a pomáha tak udržať fyzické i psychické zdravie.

Nevhodné potraviny
Týmto potravinám sa celiatici musia úplne vyhnúť a je potrebné ich nahradiť inými bezlepkovými variantami. Sú to najmä:
- výrobky obsahujúce pšenicu, špaldu, raž, jačmeň a ďalšie obilniny obsahujúce lepok
- krupica, krúpy
- bežné cestoviny
- produkty s pšeničným škrobom – niektoré údeniny, cukrovinky a mliečne produkty
- seitan
- rôzne dochucovadlá, napr. sójová omáčka, bujóny, atď.
- kávoviny a sladové výrobky
Našťastie je mnoho potravín prirodzene bezlepkových a navyše je v súčasnosti v obchodoch dostupná široká škála bezlepkových variantov mnohých produktov.
Prirodzene bezlepkové potraviny:
Tieto potraviny sú vhodné pre celiatikov len bez akýchkoľvek prísad. Napríklad zemiaky ani smotana neobsahujú lepok, ale keď ich spoločne zapečiete v miske vysypanej klasickou strúhankou, je z nich hneď jedlo nevhodné pre celiatikov. Ak si nie ste istí, vždy skontrolujte etiketu, pri niektorých produktoch totiž hrozí kontaminácia pri ich balení. Sú to napr.:
- čerstvé i mrazené ovocie a zelenina
- huby
- mäso, ryby a morské plody
- vajcia
- strukoviny
- orechy
- quinoa
- pohánka
- zemiaky
- ryža
- čerstvé mlieko a niektoré mliečne výrobky
- niektoré údeniny, obilniny a mnoho ďalších
Špeciálne vyrobené bezlepkové potraviny
Na obale je väčšinou na jednoduchšie rozpoznanie preškrtnutý klas alebo označenie vhodné pre celiatikov, gluten free a pod. V obchodoch ich nájdete v špeciálnych oddeleniach a regáloch. Ide napr. o:
- pečivo
- cereálie a müsli
- múky
- cestoviny
- rôzne omáčky, napr. kečup, hoisin a ďalšie
- cukrovinky, sušienky a mnoho ďalšieho
Na čo si dať pozor
Ak daný výrobok nepoznáte a nemáte ho vyskúšaný, vždy skontrolujte etiketu. Aj nepatrné množstvo lepku môže spôsobiť veľké problémy. Opatrní buďte aj doma v kuchyni, obzvlášť ak ostatní členovia domácnosti nedržia bezlepkovú diétu. Ideálne používajte riad len pre seba a dbajte na čistotu pri príprave a manipulácii s potravinami. Informujte celé svoje okolie. Aj oni by mali vedieť, že je potrebné s vaším jedlom nakladať so zvýšenou opatrnosťou a nemali by problém zľahčovať.
Nechajte si pravidelne kontrolovať krvný obraz. Ľudia s bezlepkovou diétou majú často nedostatok železa a vitamínov skupiny B. Ich nedostatok môžete doplniť buď prirodzenou cestou z potravy alebo pomocou suplementov, pri ktorých ale opäť pozor na zloženie.
Ak si nie ste čímkoľvek istí, obráťte sa na odborníkov a výživových poradcov. Aj napriek obmedzeniam môže byť vaša strava zdravá a pestrá.