Sušený banán, ktorý nie je umelo dosladzované cukrom, obsahuje len cukry prirodzene sa vyskytujúce v ovocí. Banány sú zozbierané v zrelom stave a preto je dosiahnutá ich prirodzená chuť, oproti banánom dozrievajúcich v supermarketoch.
Banán - prírodný zdroj zdravia
Na prvom mieste je dobré menovať tryptofán. aminokyselina tryptofán zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu. V našej nervovej sústave zohrávajú dôležitú úlohu tzv. neurotransmitery čiže prenášača nervových vzruchov, pretože prostredníctvom nich dochádza k prenosu impulzov (informácií) medzi jednotlivými neurónmi, nervovými bunkami. Serotonín je jedným z takýchto neurotransmiterov, vzniká z práve z tryptofánu, a je zodpovedný a ovplyvňuje predovšetkým našu náladu a emócie, spánok, ale taky treba apetít a chuť k jedlu. Pomáha k vytváraniu a udržaniu pozitívnych emócií a nálady, udržuje našu náladu v rovnováhe, pomáha nám so spánkom, zmierňuje stavy úzkosti a uľavuje od depresie.
Banány sú tiež prírodným zdrojom glukózy. Pomáhajú totiž dodať rýchlu energiu pre vaše svaly, srdce a mozog. Konzumáciu banánov si obľúbili športovci, ako pred športovým výkonom, tak aj počas neho. Napríklad, ak sledujeme tenisové zápasy, vidíme, že v prestávkach medzi jednotlivými sety si často tenisti či tenistky odhryznú z banánu. Avšak môže posilniť aj bežného, pracujúceho človeka.
Banány obsahujú ďalej veľké množstvo pektínu. Pektín je polysacharid, ktorá sa podieľa na stavbe niektorých rastlinných pletív. Pektíny pôsobí na náš organizmus podobne ako Vláknina. Redukujú množstvo cholesterolu, ktoré človek prijíma s tučnými pokrmy. Pomáhajú zabraňovať vzniku sklerózy a ťažkostiam s ňou spojeným, a nepriamo chráni pred infarktom myokardu. podporujú tiež odchod toxických látok z tela.
Banán obsahuje celý rad ďalších užitočných prírodné látok - železo, Vitamín B12 (cyanocobalamin), Vitamín B6 (pyridoxín), Vitamín C, D a E, ďalšie vitamíny zo skupiny B (niacín, riboflavín, niacín a tiamín), beta karotén, železo, draslík, vápnik, meď, zinok, mangán a ďalšie zložky. Niektoré spomínané látky patria medzi Antioxidanty. To sú látky, ktoré pôsobia proti negatívnemu vplyvu škodlivých voľných radikálov z nášho okolitého prostredie.
Taktiež obsahuje (okrem pektínu) aj vlákninu, ktorá pomáha mierniť zápchu a vôbec sa stará o správny chod zažívacieho ústrojenstva.
Nutričné informácie
| 100 g |
Energie | 364 kcal / 1523 kJ |
Bielkoviny | 10 g |
Sacharidy / cukry | 81 g / 60 g |
Tuky / nasýtené | 0 g / 0 g |
Vláknina | 8 g |
Soľ | 0 g |