Zmes troch druhov vlákniny pre správne trávenie
Prebiotický komplex sa skladá z psyllia, inulínu a jablčného pektínu. Tieto prebiotické vlákniny sú prospešné pre tráviaci trakt, pretože poskytujú výživu pre baktérie podporujúce zdravie. Ide o rýchlo pôsobiace vlákniny, ktoré podporujú správne trávenie a zdravie celého tráviaceho systému a imunitného systému.
Tri typy vlákien
Zmes obsahuje inulín z modrej agáve a psyllium. Ide o komplexnú zmes fruktooligosacharidov, ktoré sa dostávajú do čriev a slúžia ako zdroj živín pre baktérie podporujúce zdravie. Zdravý mikrobióm = dobré trávenie. Prebiotická Vláknina má tiež schopnosť vťahovať do seba vodu, zväčšovať svoj objem a tým podporovať pohyb čriev, čo tiež prispieva k zdraviu čriev a správnemu vyprázdňovaniu, ako aj k podpore celkovej imunity.
Pektín je tiež súčasťou prebiotického komplexu. Pektíny sú skupinou polysacharidov, ktoré sa nachádzajú v ovocí. V prebiotickom komplexe sme použili jablčný pektín. Ide o vlákninu obsiahnutú v šupkách jabĺk, ktoré sa následne rozomelú na jemný prášok. Je bohatá na rozpustnú vlákninu a vďaka celej zmesi nielen podporuje pohyb čriev, ale aj udržuje pocit sýtosti po dlhšiu dobu. Je teda vhodný nielen pri redukčných diétach, ale aj pri problémoch, ako je napríklad zápcha.
SCFA - mastné kyseliny s krátkym reťazcom
Keď naše črevné baktérie rozkladajú tieto druhy vlákniny, produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA). Tým sa vytvára symbiotický vzťah medzi tráviacim systémom a mikrobiómom nášho hrubého čreva.
Bunky hrubého čreva využívajú SCFA na:
- Energia
- Pomáhajú pri vstrebávaní minerálov
- Napomáhajú funkciám metabolizmu.
- Podpora obnovy črevnej sliznice
Štúdia ukázala, že zvýšený príjem vlákniny vedie k výrazne vyšším hladinám mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA) v čreve v porovnaní s kontrolnou skupinou. Toto zvýšenie obsahu SCFA má pozitívny vplyv na zdravie čriev a môže prispieť k lepšej regulácii energetického metabolizmu a celkovému zlepšeniu zdravia čriev.
- Acetát je najrozšírenejšia mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá vzniká fermentáciou vlákniny črevnými baktériami a slúži ako hlavný zdroj energie pre bunky črevnej výstelky a iných orgánov.
- Propionát sa podieľa na regulácii metabolizmu glukózy a lipidov
- Butyrát je hlavným zdrojom energie pre bunky črevnej sliznice (kolonocyty) a podporuje zdravie črevnej bariéry
Spolupráca medzi prebiotikami a probiotikami
Zdravie čriev úzko súvisí s dostatočným príjmom vlákniny, pretože vláknina pozitívne ovplyvňuje rozmanitosť a zdravie mikrobiómu. Prebiotická vláknina (prebiotiká) je výživou pre váš mikrobióm. Probiotické baktérie (probiotiká) sú samotné kmene baktérií podporujúce zdravie. Prebiotiká sú teda výživou pre naše vlastné probiotické baktérie, obyvateľov našich čriev, s ktorými sme si počas miliónov rokov evolúcie vytvorili symbiotický vzťah. Pomáhajú nám správne spracovať živiny zo stravy a podporujú správnu funkciu nášho imunitného systému.
V ľudskom hrubom čreve sa nachádza viac ako 100 biliónov baktérií a niektoré kmene sú pre naše zdravie prospešné, iné sú menej žiaduce. Tí prospešní potrebujú vlákninu, aby mohli žiť šťastný život. Ak ho majú dostatok, darí sa im a môžu vytlačiť tie menej prospešné.
Vyhnite sa vláknine v kombinácii s výživovými doplnkami
Odporúčame, aby ste ho neužívali spolu s inými minerálmi, vitamínmi alebo liekmi. Vlákno pôsobí veľmi rýchlo a všetko berie so sebou. Ostatné výživové doplnky sa tak nestihnú dostatočne vstrebať. Odporúčame aspoň dvojhodinovú prestávku od užívania iných vitamínov a minerálov. To isté platí pre potraviny bohaté na vlákninu, ako sú strukoviny, krížovité zeleniny alebo semená. Ak ste sa stravovali nepravidelne, aj keď ste si zvykli jesť potraviny obsahujúce vlákninu, môžu vás sprevádzať niektoré problémy, ako napríklad nadúvanie alebo plný žalúdok. Tieto ťažkosti by mali postupne ustúpiť.
Odkaz
1. & He, J., Zhang, P., Shen, L., Niu, L., Tan, Y., Chen, L., Zhao, Y., Bai, L., Hao, X., Li, X., Zhang, S., Zhu, L. (2020). Mastné kyseliny s krátkym reťazcom a ich spojenie so signálnymi dráhami pri zápale, metabolizme glukózy a lipidov. International Journal of Molecular Sciences , 21.
Odporúčané dávkovanie
- Zmiešajte 6 g prášku s 50-100 ml vody alebo džúsu.
- Možno ho pridať aj do jogurtu alebo smoothies.
- Pri užívaní prípravku sa uistite, že dostatočne pijete.
Aktívne zložky
Veľkosť porcie: 6 g (1 lyžička) Balenie obsahuje 70 porcií. | Množstvo v 1 dávke | %RHP* |
Psyllium | 2,86 g | ** |
Agávový inulín | 2,86 g | ** |
Pektin | 0,28 g | ** |
* % dennej referenčnej hodnoty príjmu ** denná referenčná hodnota príjmu nie je stanovená | | |
Zloženie:
Psyllium, inulín z agáve, jablčný pektín.
Oznámenie
- Uchovávajte mimo dosahu detí.
- Výrobok nie je určený pre deti, tehotné a dojčiace ženy.
- Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
- Výrobok nie je určený ako náhrada pestrej stravy.
- Udržujte zdravý životný štýl.
- Pri užívaní prípravku sa uistite, že dostatočne pijete.
- Skladujte pri izbovej teplote na suchom a tmavom mieste.